Видове термопомпи

Видове термопомпи

Изборът на типът термопомпена инсталация зависи от много фактори. От огромно значение са видът на съществуващата отоплотелна инсталация, наличието или липсата на бойлер за горещмаса вода, място за бойлер, наличието на съществуващо подово отопление и системи от радиатори и др. В зависимост от ситуацията, видът на системата и дадената конфигурацията, може да бъдат различни. Решенията с термопомпа Сплит, Моноблок и Хидросплит, които Флеймс Груп ЕООД предлага предимства за различни видове сгради. 

 

Термопомпа МОНОБЛОК - лесно решение, всичко в един модул 

В този случай, както подсказва името ѝ, термопомпената система Моноблок се състои от един модул. Компонентите на системата се съдържат във външно тяло, което позволява по-ефективно използване на вътрешното пространство. Това означава, че тя се свързва само с инсталиран резервоар за вода, което премахва нуждата от монтиране  на вътрешно тяло в сградата. При наличие на съществуващ воден съдържател, термопомпа моноблок може лесно да се свърже с него. В зависимост от съществуващата отоплителна система, можете също така да получите повече пространство за съхранение или всяка друга употреба на мястото, където преди това е бил монтиран котела на твърдо гориво. Тези системи не изискват тръбопроводи с хладилен агент и могат да бъдат монтират лесно чрез просто свързване на водопровода. Така се премахва риска от изтичане на хладилен агент в къщата, тъй като единственият елемент, който влиза там, е вода. Предимство на системата моноблок е че може да спести пространство на закрито, но външните тела могат да бъдат по-големи и по-тежки от други от други видове термопомпи.

 

Термопомпа сплит

За разлика от термопомпена система моноблок, термопомпата сплит включва външно тяло и отделно вътрешно тяло. Също така, за разлика от системата моноблок или хидросплит (която ще обсъдим по-долу), термопомпата сплит изисква тръбопровод за хладилния агент между вътрешното и външното тяло. Тъй като външното и вътрешното тела са отделни, външното тяло за системата сплит е по-малко и заема по-малко място в имота, което я прави и малко по-гъвкава при вземането на решение за мястото за монтаж.

 

Термопомпената система сплит използва тръбопровод за пренос на хладилния агент между външното и вътрешното тяло, което елиминира риска от замръзване на тръбите през зимата. Разстоянието между телата може да бъде дълго до 50 метра, което прави инсталацията още по-гъвкава. При широката гама от видове вътрешни тела, които включват модули за стенен монтаж, вграден резервоар за вода (IWT) и стенни вътрешни тела от високотемпературен тип, има много възможности, от които да избирате. Изделията с вграден бойлер се комбинират с резервоар за вода, така че няма да е необходимо да купувате отделен. Модулите с вграден бойлер осигуряват и още по-ефективно използване на вътрешното пространство и по-изтънчени интериорни конфигурации, тъй като бойлера е напълно вграден. Термопомпите с малък капацитет са особено търсени за нови къщи, отговарящи на изискванията за добре изолирани сгради. Вграденият резервоар за вода позволява малки по капацитет термопомпи за посрещане на нуждите от топла вода на дома.

 

Термопомпа хидросплит използва само вода.

В работата на този тип термопомпа има голямо сходство със системата сплит. Основната разлика обаче се състои в това, че вместо тръбопровод за хладилен агент между вътрешното и външното тяло както при система сплит, хидросплит използва тръбопроводи за вода. Употребата на вода за отопление прави домашната среда по-безопасна, като прави изтичане на хладилен агент вътре невъзможно. Може да бъдат предложени различни варианти за вътрешно тяло за системи хидросплит, като например стенни модули или системи с вграден резервоар за вода.

 

Флеймс Груп ЕООД предлага термопомпени решения въздух-вода, за да отговори на различни нужди на нашите настоящи и бъдещи клиенти. Възможно е да се нуждаете от термопомпа моноблок, за да спестите интериорно пространство, термпопомпа сплит за гъвкава външна инсталация или система хидросплит или моноблок за по-безопасна работна среда. Независимо от характера на Вашите изисквания, ние можем да Ви помогнем да направите правилен избор на система за отопление.