Монтаж на термопомни

Монтаж на термопомни

Последните няколко години термопомпите печелят все по-голямо внимание заради намаляването на емисиите на CO2 и намаляване използването на изкопаеми горива или непрекъснато увеличаващите им се цени. Съществува голямо разнообразие от термопомпени системи, и е трудно да се различи кой тип е най-подходящ за вашия дом или бизнес.

 

Флеймс Груп ЕООД предлага няколко вида термопомпени инсталации с въздушен източник и бихме искали ви помогнем да се ориентирате в процеса на избор на правилното решение.

 

Какво представляват термопомпите?

Предлаганите от Флеймс Груп ЕООД термопомпи са способни да извличат до 75 % от енергията, която използват, от въздуха от околната среда. Доказано, те предлагат екологични решения, които могат да заменят конвенционални системи, които използват изкопаеми горива за топла вода и отопление. Освен за отопление и топла вода, термопомпите могат да се използват и за охлаждане. Технологията им всъщност е това, което прави възможна основната технологична функционалност на климатичните инсталации

 

Могат ли съществуващите къщи да бъдат оборудвани с термопомпи?

Да, Флеймс Груп ЕООД може да монтира термопомпа в съществуваща къща. Преди монтажа трябва да се извърши пълно проучване на дома от компетентно лице, за да се гарантира пригодността на къщата и да се идентифицират всички необходими допълнителни изолационни мерки. За да получите най-добра производителност от термопомпите, препоръчително е домът ви да е добре изолиран и сравнително херметичен. Поради тази причина инсталацията често се извършва в комбинация с модернизация на плат, за да се подобри енергийната ефективност на сградата. Всеки дом е различен. Ключът към избора на правилната термопомпа за вашия дом е точната оценка на топлината, която ще трябва да бъде пренесена във вашия дом за отопление. За тази цел може да се обърнете към нашите квалифицирани специалисти.

 

Къде да поставя термопомпената система?

Вътрешният модул може да се монтира вътре в къщата в сервизното помещение или гореща преса, заменяйки съществуващия резервоар за гореща вода. Термопомпите са достатъчно тихи, за да позволят това. Това спестява както от инсталационни, така и от текущи разходи. Ако ви е необходим и външен модул (термопомпи с въздушен източник), той се намира отвън, не много далеч от вътрешния модул. Термопомпата винаги ще бъде по-рентабилна за работа, ако бъде поставена близо до мястото, където се използва тя и/или топлата вода. Ако е възможно, поставете термопомпата вътре в къщата в мокро помещение. Това спестява както от инсталационни, така и от текущи разходи. Можете дистанционно да локализирате термопомпата в гараж и т.н., но не е необходимо поради причини, свързани с шума или размера на оборудването – термопомпата винаги ще бъде по-рентабилна за работа, ако е поставена близо до мястото, където е и/или топлата вода използвани.  

 

Колко време отнема инсталирането на термопомпена система?

Инсталирането на термопомпата към съществуваща инсталация може да стане и за един ден, но при необходимост от преправяне или доизграждане на систематаз би отнело по-продължителен период от време. 

 

Трябва ли да имам подово отопление или да надстроя радиаторите си?

Термопомпата ще работи по-ефективно, доставяйки топлина на система за подово отопление поради изискванията за по-ниска работна температура, но не е вярно да се каже, че не можете да имате радиатори. Стоманени панелни радиатори, чугунени радиатори, вентилаторни радиатори, вентилаторни конвектори, термични первази и системи с издухан въздух, в зависимост от дизайна на системата, всички те могат да работят. Ако инсталирате нова система с радиатори, те може да са с малко по-големи размери, за да работят при по-ниски температури. При преоборудване съществуващите домашни радиатори също могат да бъдат добри, тъй като те обикновено са с големи размери във всеки случай и когато се използват с термопомпи, се оставят да работят при по-ниска температура за по-дълги периоди. Пазарният опит показва, че в повечето случаи радиаторите не се нуждаят от смяна, но това може да варира и трябва да се разглежда за всяка работа.  

 

Може ли съществуващият ми резервоар за гореща вода да се използва с термопомпа?

Повече от вероятно вашият съществуващ резервоар за гореща вода няма да може да се използва с термопомпа, тъй като намотките, съдържащи се в резервоара за гореща вода, няма да позволят достатъчен пренос на топлина в резервоара. 

 

Имам ли нужда от трифазен ток?

Повечето производители имат еднофазни машини, по-големите сгради обикновено се нуждаят от трифазно захранване или няколко термопомпи. Като алтернатива пиковите натоварвания могат да бъдат осигурени чрез докинг на термопомпа с друг резервен източник на топлина, като петрол, газ или електричество. 

 

Имам ли нужда от измервател на нощни цени?

Един дневен/нощен брояч ще може да се възползва от по-евтината нощна електроенергия. Нощната тарифа е около половината от цената на дневната, а термопомпа, която е свързана с времето, се възползва естествено от това, което обикновено е най-студеният период в 24-часовия цикъл. Термопомпените системи могат да бъдат програмирани да увеличат максимално използването на по-евтината нощна електроенергия.  

 

Колко струват термопомпите?

Има редица фактори, които влияят върху цената на инсталацията, като възрастта и размера на вашия имот, нивата на изолация и топлинна ефективност, броя на стаите и радиаторите и т.н. Препоръчваме да свържете с нас и да говорите говорите с нашите специалисти по възобновяемо отопление. Цените са в зависимост от марката на продукта, размера и мощността на термопомпата, колко резервоар за гореща вода имате нужда и дали искате термопомпата да може да се управлява през интернет.

 

Ще имам ли по-голяма сметка за ток с термопомпа?

Да, ако в момента използвате неелектрическо отопление, ще имате по-голяма сметка за електричество, но няма сметка за петрол или газ. Това е така, защото термопомпата използва електрическа енергия, за да събира безплатна топлинна енергия от източника, но общият ви разход за енергия ще бъде значително по-малък. Газовите котли ще имат ефективност до 97%, а нафтовите котли до 95%, но ефективността на термопомпата може да бъде над 400%.

 

При интерес към термопомпени системи може да разгледате предлаганите от нас продукти и да се свържете с нас:

 

телефон: +359885652525

 

имейл: info@flames.bg